Pinnstolen är en älskad möbel som passar i nästan alla rum i hemmet. Pinnstolen har följt med svenskarna under lång tid och ser än på 2000-talet inte ut att tappa in popularitet, kanske tack vare dess nätta utförande, naturliga material och raka linjer.
Det hela tog sin början i England tidigt 1700-tal då stolar med en tjock träsits och svarvade pinnar till rygg och ben såg dagens ljus. Oftast tillverkades de med fyra pinnar till ben och sju pinnar i ryggen och de kom att kallas ”Windsorstolar”, förmodligen efter staden där de tillverkades. Dessa stolar exporteras till Amerika där de utvecklades ytterligare och kom att se lite olika ut beroende på var de tillverkades. Originalstolarna, Windsorstolarna, blev aldrig populära i Sverige men stolarna som utvecklades i Amerika kom att ge inspiration till de svenska tillverkarna.
Henriette Killander, ägare av Hooks herrgård, lät under 1850-talet en snickare vid namn Daniel Ljungqvist tillverka några stolar efter ritning av en windsorstol från Nordamerika. Den tillverkades med sju pinnar i underredet och sju pinnar i toppstycket och snart var tillverkningen igång. Stolen blev populär och Daniel Ljungqvists verkstad fick flera efterföljare i Småland. En av de första fabrikerna att tillverka större mängder var Hagafors Stolfabrik i Hagafors, en annan Hylletoftabon Per Johan Andersson. Per Johan Andersson startade sedermera produktion av monteringsfärdiga stolar vilka tillverkades med trampsvarv och efter flera flyttar och utveckling av maskineriet hade grunden lagts för Nässjö Stolfabrik AB som grundades år 1906.
Allt är inte populärt alltid och under slutet av 1800-talet tappade pinnstolen i popularitet och denna nedgång höll i sig under en längre tid. Nässjö Stolfabrik plockade dock upp andra typer av stolar, tog inspiration och utvecklade andra stolar, bland annat fanérsitsstolen vilken var populär på bland annat kaféer. Någonstans på 1940-1960-talet fick svenskarna åter upp ögonen för den klassiska pinnstolen och Carl Malmsten ritade den omåttligt populära ”Lilla Åland”.
Inte bara Nässjö Stolfabrik AB tillverkade populära stolar utan så gjorde även, bland andra, AB Edsbyverken och Haghults Pinnstolsfabrik. En av AB Edsbyverkens mest populära möbler är Fanett, en pinnstol av klassiska mått.
Pinnstolen värd ett museum
Den ideella föreningen Pinnstolen i Nässjö producerade en hemsida för att minnet av pinnstolstillverkningen vid Nässjö Stolfabrik AB ska leva kvar. Sidan har tagits över av Kulturgatan Bodafors och kommer framöver att visa såväl andra typer av möbler och produktioner från andra tillverkare. Detta virtuella museum låter besökaren leta sig fram till, och läsa mer om, olika möbeltyper och tillverkare genom åren.